Ні для кого не секрет, що найбільша кількість корисних і легкозасвоюваних вітамінів знаходиться саме в рослинній їжі. Овочі та фрукти, а також ягоди — це справжнє джерело речовин, які допомагають поліпшити імунітет, зміцнити організм і запобігти хворобі.
Брусниця активно використовувалася як корисного продукту ще з давніх часів. Її нарекли «ягодою безсмертя», застосовували для настоянок і дієт, лікували різні захворювання, давали дітям.
Корисні властивості брусниці
У першу чергу варто відзначити, що плоди брусниці містять велику кількість різних вітамінів. Тут ви знайдете вітаміни А, вітаміни групи В, С, Е, мікроелементи:
- магній;
- фосфор;
- калій;
- марганець.
Також брусниця багата такими речовинами як кислоти, при цьому вона не калорійна і стане відмінною добавкою до будь-якої дієти. А наявність фруктози і сахарози, дозволяє отримати необхідну солодкість.
Також для лікування і профілактики використовуються і ягоди брусниці. Вони багаті антиоксидантами, які запобігають розвитку злоякісних пухлин, дубильними речовинами і містять природний антисептик. Тому їх можна зустріти як у чистому вигляді, так і в складі багатьох аптечних препаратів.
Застосування брусниці
Ці червоні ягоди широко застосовуються для кулінарних цілей. Кисло -солодкий смак ягід прекрасно підходить для десертів, компотів, і навіть салатів з овочів і фруктів. Досить вимити ягоди і додати їх в блюдо. Брусничний соус стане хорошим доповненням для м’ясних страв, а сушені або свіжі ягоди сподобаються любителям фіточаїв.
Брусниця вважається хорошим засобом для профілактики ішемічної хвороби, тому особливо слід приділити увагу цьому продукту людям із захворюваннями серцево- судинної системи або старшого віку.
Зберігання брусниці
На відміну від багатьох інших ягід, брусниця прекрасно зберігається весь рік, і при цьому практично не втрачає своїх корисних властивостей. Тому можна сміливо запасатися їй на зиму як джерелом вітамінів.
Вона корисна всім і протипоказана лише тим, хто страждає виразковими хворобами шлунка. Кислоти негативно впливають на стан, тому контролюйте її вживання, якщо маєте проблеми з шлунково-кишковим трактом.